Agócs és Fiai Pincészet

Bevásárló kosár

jelentkezzen be!

Diós-gesztenyekrémes szelet

Hozzávalók:

A tésztához:

6 tojás
40 dkg cukor
15 kanál hideg víz
15 dkg darált dió
30 dkg liszt
1 ½  csomag sütőpor
csipet


A krémhez:

2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
6 dl tej
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
15 dkg darált dió
25 dkg gesztenyemassza
rum

Díszítéshez:
olvasztott csoki


Elkészítés:


1
. A tojások sárgáját a cukorral, és a kanalanként hozzáadott vízzel jól kikeverjük. A fehérjékből pici sóval kemény habot verünk. A lisztbe vegyítjük a sütőport, és a habbal váltakozva a cukros masszához adjuk. Végül óvatosan a diót is belekeverjük. Sütőpapírral bélelt nagy, peremes tepsibe öntjük a masszát.

2.
Előmelegített sütőben, 190 fokon kb. 40 percig sütjük, a lángot félidőben kicsit mérsékelve. Sütés után 5 percig a sütőben hűtjük.

3.
A krémhe a tejben megfőzzük a pudingot, és kevergetve kihűtjük. A gesztenyemasszát áttörjük A margarint habosra keverjük a porcukorral, és hozzáadjuk a rumot, a diót, és a gesztenyét is. Beledolgozzuk a kihűlt pudingot, és a krémet a piskótára  kenjük.

4.
A süteményt olvasztott csokival díszíthetjük.


Gesztenyés álom - sütés nélkül!

  • Gesztenyés "tészta":
  • 2 csomag gesztenyemassza
  • 25 dkg darált háztartási keksz,
  • 5 dkg porcukor
  • 15 dkg puha de nem olvadt margarin
  • Vaníliás krém:
  • 2 csomag vaníliás puding
  • 8 dl tej
  • 15 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • két csomag vaníliás cukor

A masszához tartozó alapanyagokat összekeverjük egy tálban, "tésztát" gyúrunk, kezünkkel belenyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

2 csomag vaníliás pudingport megfőzünk 8 dl tejjel, kihűtjük. Hidegen hozzákeverünk 15 dkg margarint, 25 dkg porcukrot, két csomag vaníliás cukrot. Az így elkészült krém felét rákenjük a "tésztánkra".
Most készítünk egy laza, édes tejeskávét (picike rumaromát tehetünk hozzá, pikánsabb lesz) melybe belemártunk -épp csak egy pillanatra- babapiskótát (kb. 30 darab kell hozzá) és ezeket az ázott piskótákat sorban a krémre rakjuk. Ha ez kész, rákenjük a maradék krémet.
Díszítés következik, 5 dl tejszínt vagy növényi habalapot kemény habbá verünk, két csomag vaníliás cukorral, és a süteményre kenjük. Megszórjuk kakaóporral, pihentetjük egy éjszakát a hűtőben.
Egyszerű, költséghatékony, igazi krémes kedvenc!
Jó étvágyat kívánok!


KÖSZÖNJÜK
A receptet, melyet Facebook-os receptgyűjtésünkre küldött be Garai Nóra!
A kiváló receptért cserébe egy 2008-as Gesztenyés Cabernet Sauvignont vihetett haza!


Gesztenyés krémes

  • 50 dkg mélyhűtött vajastészta
  • 15 dkg fekete csokoládé
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • Gesztenyekrémhez: 25 dkg gesztenyemassza
  •  10 dkg porcukor
  • 1/2 l habtejszín
  • 2 dkg zselatin
  • Díszítéshez: színes tortadara

3-4 mm vastagságúra nyújtjuk a mélyhűtött vajastésztát. Sütőlapra tesszük, jól megszurkáljuk villával, majd két egyforma darabra vágjuk. 200 fokos sütőben megsütjük (gázsütőben 3. fokozat). A lemezen hagyjuk kihűlni.
A simábbik lapot megfordítjuk, áthúzzuk a fekete csokival, a fehérrel márványmintát rajzolunk rá. Ha a csoki megdermedt, száraz késsel négyzetekre vágjuk. A másik lapon elosztjuk egyenletesen a gesztenyekrémet, hagyjuk állni fél órát.
A négyzetekre vágott csokis lapot szép rendben rátesszük. és felszeleteljük, színes tortadarával megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!

(Könnyű krém: Felverjük cukorral a tejszínt, fellazítjuk vele a gesztenyepürét, majd lazán hozzákeverjük az olvasztott, langyos zselatinkrémet.)


KÖSZÖNJÜK
A receptet, melyet Facebook-os receptgyűjtésünkre küldött be Molnár Tamás!
A kiváló receptért cserébe egy 2011-es Szürkebarátot vihetett haza újboraink közül!


Gesztenyés muffin

  • 8,5 dkg margarin
  • 12 dkg cukor
  • 1 cs. vaniliás cukor
  • 2 tojás
  • pár csepp rumaroma
  • 25 dkg megpuhított gesztenyepüré
  • 1,25 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • 1.5 kávéskanál sütőpor
  • pici fahéj
  • 5 dkg mazsola

A margarint a cukorral, van.cukorral, tojással, rumaromával, gesztenyepürével habosra keverjük, majd belekavarjuk a tejet. Beleszórjuk az összekevert lisztet, sütőport, fahéjat, majd bele a mazsolát. Összekeverjük.
A muffin sütőbe beletesszük a muffin papírokat, majd ¾ részig tésztával felöntjük és mehet az előmelegített sütőbe (170°C-on kb. 20 perc).
A tetejére tehetünk olvasztott csokit is :)))


KÖSZÖNJÜK
A receptet, melyet Facebook-os receptgyűjtésünkre küldött be Petrovszki Enikő!
A kiváló receptért cserébe egy 2011-es Poros Dűlő Cuvée-t vihetett haza újboraink közül!


Gesztenyével töltött mangalicagombócok

  • 4 szelet mangalicacomb
  • 25 dkg gesztenye
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl tejszín
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl fehérbor
  • egy csokor petrezselyem
  • 2 szelet pármai sonka
  • 1 db zsemle
  • egy ek vaj a hús megkenéséhez
  • egy nagy csipet zsálya
  • só, bors ízlés szerint

A gesztenyéket középen bevágjuk, 40 perc alatt puhára főzzük, majd meghámozzuk.
A hússzeleteket kiklopfoljuk, besózzuk, borsozzuk, megszórjuk zsályával.
A sonkát és a petrezselymet felaprítjuk. A gesztenyét összekeverjük a tejszínnel, átnyomjuk krumplinyomón.
A zsemlét fehérborba áztatjuk, majd kinyomkodjuk és a gesztenyéhez keverjük a sonkával, petrezselyemmel és a tojás sárgájával együtt.
Az egészet jól összedolgozzuk.
A kiterített hússzeletek közepére kupacot formázunk a töltelékből, a közepébe egy fokhagymát teszünk, majd felgöngyöljük a húst és húskötöző madzaggal összetekerjük mindkét irányból, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék.
A kötözött húsokat megkenjük vajjal, majd mindkét oldalát 10 percig sütjük vaslapon vagy serpenyőben.
A vöröshagymát felkockázzuk, a zsemle után maradt fehérborba áztatjuk, beleöntjük egy jénai tálba. Belefektetjük a már megkapatott húsokat, lefedve egy órát pároljuk előmelegített, kb 180 fokos sütőben.
Petrezselymes krumplival tálaljuk :)


KÖSZÖNJÜK
a receptet, melyet Facebook-os receptgyűjtésünkre küldött beAlkayné Gerhát Petra!
A kiváló receptért cserébe egy díjnyertes 2011-es Kékfrankost vihetett haza újboraink közül!


Kati féle gesztenyés kocka

Hozzávalók:

Tészta:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál porcukor
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • ½ cs. Sütőpor
  • Margarin (tepsi kikenéséhez)
  • Liszt

Krém:

  • 1 csomag (50gr) főzős vanília ízű pudingpor
  • 3 dl tej
  • 30dkg porcukor
  • 20 dkg vaj (vagy margarin)
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 2 evőkanál rum

Tetejére:



 

  • 6dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 4-5 evőkanál kristálycukor
  • 2,5 evőkanál kakaópor








Elkészítés:


Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, 1-2 percig tovább keverjük. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, az elektromos habverővel (max. fokozaton 3-4 perc)

A lisztet a sütőporral és a kakaóval összeforgatjuk, egyharmadát az előzőekre szitáljuk, de még nem keverjük el. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egyharmadát a masszára kanalazzuk, majd óvatosan összeforgatjuk. A többi kakaós lisztet és tojáshabot ugyanígy, két részletben hozzáadjuk.

Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, kilisztezünk, és a tésztát 30x30 cm-es nagyságban rásimítjuk. Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20 perc alatt megsütjük.

A krémhez a pudingport a tejben 10 dkg porcukorral ízesítve sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk. A puha margarint először magában, majd a többi porcukorral keverjük habosra. A felengedett, puha gesztenyemasszát átpasszírozzuk, a cukros margarinhoz keverjük a hideg vaníliakrémmel együtt, a rummal ízesítjük. Egyenletesen a tésztára kenjük.

A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé először a habfixálót, majd apránként a cukrot szórjuk bele. Egyenletesen a gesztenyekrémre simítjuk, a tetejére kakaóport szitálunk, és rövid időre behűtjük, hogy egy kicsit megdermedjen.

Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.

Elkészítési idő : 40 -50 perc 

Bekerülés: Kiadós, alacsony költség 

Elkészítési nehézség: egyszerű 

Igazán szeretni való!




Sógornőm gesztenyés-meggyes sütije

Hozzávalók:

Tészta:

  • 8 tojás
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 8 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • ½ cs. Sütőpor

Töltelék:

  • 500 g gesztenyemassza
  • 200 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 2-3 evőkanál rum
  • 1 üveg magozott megy

Díszítés: tejcsokoládé bevonó

Elkészítés:

A tojások fehérjéit kemény habbá verjük, kanalanként, óvatosan hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóporral. Egy kb. 35 x 25 cm-es tepsit kibéleljük sütőpapírral és meglisztezzük. A kemény habbá vert tojásfehérjébe óvatosan belekeverjük a lisztet és az összekevert tojássárgáját. Beleöntjük a tepsibe és elsimítjuk a tetejét. Kb. 30 percig sütjük 180 C°-on. Amikor kihűlt, a tésztát kettévágjuk és megtöltjük az alábbi krémmel. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a villával szétnyomkodott gesztenyemasszát és a rumot. A végén belekeverjük a meggyet.

Tejcsokoládés tortabevonót gőz fölött megolvasztunk, adunk hozzá 2-3 evőkanál étolajat és a sütemény tetején elsimítjuk. 

Elkészítési idő : 45 -50 perc

Bekerülés: Közepesen alacsony költség, kiadós, gazdaságos.

Elkészítési nehézség: egyszerű

Az egész család kedvence !

Gesztenyés Syrah 2011

Gesztenyés Syrah
  • Minőségi száraz vörösbor
  • Latinos lendület
  • Szelídgesztenye-hordós ászkolás
  • Az Ünnepek Bora


Mi és a gesztenye: csak szelíden…


Beleszerelmesedtünk.
Mi, párommal, gyermekeinkkel a Felső-Jászságban élve, a Mátraalján szőlőt művelve, csodálattal adózunk ennek a szűkebb hazánkban csak szórványban fellelhető szép kiállású, nemes fának.

GesztenyefaTalálkozás a szelídgesztenyével a gyermekkorunk felejthetetlen sült gesztenyéinek és a nagymamák gesztenyepüréinek kóstolásával kezdődött. A nagy rácsodálkozás nászutunk során történt, felfedezve Alpokalján Kőszeg, Velem, Cák térségében elterülő gyönyörű gesztenyéseket. Későbbiekben kerékpártúráink során a Mecsek, a Zselic, a Dél Somogyi dombvidék szelídgesztenyéseit, az ott élő embereket megismerve jegyeztük el magunkat egy életre a szelídgesztenyével.

Mi másban ászkolhatnánk borainkat, mint szelídgesztenye hordóban?
Pincénk, szelídgesztenye ültetvényünk együtt, egymás mellett született 2009–ben.


A szelídgesztenye és a bor:


Hazánk leghosszabb életű gyümölcsfája. Életkora elérheti az 500-1000 évet. Alpokalján ma is találhatók 5-6-700 éves egyedek.

A szelídgesztenye fájából készült boroshordókra is igaz a hosszú élettartam a benne rejlő magas csersav tartalom miatt. 100 kg friss fában több mint 13 kg a csersav jelenléte amivel megelőzi a tölgyfát ezen tulajdonságával.

A jól megmunkálható, korhadással szemben ellenálló fa kellően tömör , sűrű erezetű, valamint gazdag nyomelemekben, illat aroma komponensekben.

A szelídgesztenye fája az egyik legkiválóbb alapanyaga a fahordóknak. A borok hónapokig, évekig ászkolásának során egy egyenletes, fékezett oxidációs folyamat mellett a fából – a hordó égetettségének szintjétől függően - gazdag aromakomponensek beoldódása történik. Az így kapott bor lekerekedettebbé, ízvilágában kiteljesedettebbé válik.


Szelídgesztenye ültetvényünk:


Minden hordónk egy legalább 40 éves szelídgesztenye fa derekából készül. Így kötelességünk minden kivágott fa helyébe ültetni egy csemetét. Sőt, nem egyet, hanem legalább kettőt, hármat, mivel a 40 éves kort – mire megnő a fa dereka a hordókészítéshez szükséges átmérőre - a mai gesztenyésekre jellemzően sok betegségtől tizedelve, csupán minden második, harmadik éri meg, így 2009. márciusában 35 szelídgesztenye csemetét ültettünk.

Így született szelídgesztenyésünk, a pincénk és a szőlőnk tőszomszédságában.


A szelídgesztenye a gasztronómiában:


A szelídgesztenye pótolni tudja a burgonyát, a gabonaféléket. Dél-Európa egyes vidékeken igazi néptáplálék, sülve - főve, minden formájában fogyasszák. Még  lisztet is őrölnek belőle, ami alapanyaga egy különleges kenyér, a gesztenyés kenyérnek. A belső fogyasztható húsos rész eléréséhez a külső kemény burkolatát valamint a belső bőrt el kell távolítani. A külső héjakat szárítás, őrlés után tea főzet készítéséhez használják. Szilíciumtartalma miatt értékes. Kitűnő teát lehet készíteni belőle.

 Az októberi gesztenyeszüretek után a téli időszakban a főtt és sült gesztenye kedvelt étel. Kevesen tudják, hogy a Monarchia idején jobbára csak a mai Magyarország és Horvátország területén terjedt el az oly kedvelt gesztenyepüré, mint édességek alapanyaga.
Édességeken túlmenően, hazánkban kevésbé ismert módú, sokoldalú felhasználása ismeretes sós ételek alapanyagaként, sültek, töltött húsok kiegészítőjeként.

A népi gyógyászat évezredek óta használja, a mai orvostudomány kivonatait most kezdi felfedezni.
Antioxidáns, a szabad gyökök megkötésével sejtvédő hatású. Magas C, B, és E vitaminforrás, nyomelemekben gazdag.
Kiemelkedő magas tannin tartalma érösszehúzó hatása révén visszér problémák kezelésére teszi alkalmassá.

A különleges sűrű, sötétbarna színű méze különösen ízletes és egyidejűleg légúti és reumatikus betegségek kezelésében bevált.

Mindenkinek csak ajánlani tudjuk.