Agócs és Fiai Pincészet

Bevásárló kosár

jelentkezzen be!

Az elődök:

 

Nálunk, Mátraalján ezeréves múltra tekint vissza a szőlő, bor-kultúra. Itt, a szőlőről, borról első írásos emlékünk 1042-ből származik, ugyanakkor vélhetően már Honfoglalás kori elődeink fejlett szőlőművelést találhattak itt.

Itt, Gyöngyös határában az ismert legrégebben, az elmúlt 600-900 évben művelt területek:  Saár, Püspöki, Nyúlmály, Farkasmály, Rózsamály, Plága.

A régi időkben a leggazdagabb, legértékesebb éteknek, mágikus erővel bírónak gondolták az elejtett vadak, háziállatok máját. Innét eredeztethető, hogy a leggazdagabb, legkövérebb szőlőtermelő területek nevében megtalálhatjuk máj, vagy mály szavakat, ezzel is hangsúlyozva volt a termőföld ereje, értéke.

 

A termőhely:

 

Hazánk legkiterjedtebb hegyvidéki borvidékén, a Mátrai Borvidéken a szőlőskertek a hegy lábának déli lejtőin terülnek el. A szőlő jól érzi itt magát.

Északról a Mátra hegyvonulata védi, délről az Alföld melege kényezteti, a hegy déli szelíd lejtőin a sok-sok napsütés érleli, a régi tűzhányók pedig gondoskodnak róla, hogy különleges összetételű, döntően andezit, andezit tufa alapokon nyugvó, igen gazdag talaj táplálja a szőlőt.

 

Szőlőskertünk a Sárhegy lábánál, a Nyúlmály, Plága határában, a Poros Dűlő mellet fekszik.

 

A Sárhegy a Mátra hegységből déli irányú nyúlványa. Egy hármas szigethegy-sorozat része, amely összeköti az Alföldet az Északi középhegységgel : a Tokaji Nagy-Kopasz, az Egri Nagy-Eged, a Gyöngyösi Sárhegy.

 

Mindegyik szigethegyre a meleget kedvelő mediterrán, szubmediterrán honos növényzet jellemző.

Itt a szőlő valóban itthon érzi magát.

 

Jelenünk:

 

Az Agócs és Fiai Kft egy családi vállalkozás. Új pincénket 2009-ben építettük itt Mátraalján, Gyöngyös határában a Sárhegyi Természetvédelmi Terület szomszédságában.

 

Széles fajtaválasztékra törekszünk.

Kékszőlők - fehérszőlők aránya 65 % - 35 %. Szőlőskertünkben fehérszőlők közül termő a Hárslevelű, Sárgamuskotály, míg 2008 –ban telepített Szürkebarát, más klónnal ismét Sárgamuskotály, továbbá 2010-ben Bakator kerül telepítésre.

Kékszőlők közül Cabernet Sauvignon, Shiraz (Syrah) szőlőtőkékről szüretelünk, míg a 2008-ban telepített Turán, Kékfrankos idén, 2010-ben adja szűztermését, valamint idei kékszőlő telepítés : Kadarka.

 

Csak saját termelésű szőlőt dolgozunk fel. Termőterület 1 ha., amely visszafogott, mértékletes mennyiségű szőlő megtermelését úgy teszi lehetővé, hogy megvalósul fő célkitűzésünk: manufakturálisan, a legapróbb részletekre is jusson a figyelmünkből, érjük el a lehető legkiválóbb gyümölcs alapanyagot, keveset, de abból a legjobbat, mert így teremtünk alapot szerethető borainknak.

 

Új szőlőfeldolgozónkban a legmodernebb technológiára támaszkodva, szigorú reduktív eljárással készítjük friss, illatos, gyümölcsös, csettintős fehér borainkat amelyeken keresztül visszaköszön a Mátraaljai fehérborokra oly jellemző gyümölcsösség, frissesség.

 

Útkeresésünk a kései, október - novemberi szüretek, hosszú seprőn tartás, amellyel ritka értékeket csalogatunk ki a szőlőből. Ezen úton járva szőleink, boraink új arcát fogjuk megmutatni.

 

Ászkolt vörösboraink egyediségét több hetes csömöszölés, csupán egyszeri fejtés, majd Szelídgesztenye hordós érlelés adja.

Szelídgesztenyés érlelés – ma ez ritkaságszámba megy.

Miért éppen szelídgesztenye? Röviden: beleszerelmesedtünk.

Kóstolja velünk – megértjük egymást.

 

Szolgáltatásaink :

 

Pincénkben boraink kóstolására 8-20 borkedvelő , míg pincehangulatú lovagtermünkben 30 - 50 résztvevő számára konferenciák szervezésére adunk lehetőséget.

 

KÖZELEBB MINT GONDOLNÁ !

 

BORFUTÁR: 24 órán belül szállítunk akár 1 palackot is.

 

Rendelésfelvétel:

 

Tel.: 06-37-50-50-50
Fax: 06-37-50-50-51
Mail: info@agocsesfiai.hu
További tájékoztatás:
Mobil: 06-30-9389-918

 

Egészségükre!

 

Agócs Sándor
Borász